giovedì 28 giugno 2012

Tutorial Thursday: Chopsticks

Usare le bacchette non sarà più un problema e non vi sentirete mai più in imbarazzo o in difficoltà!
Il tutorial di oggi vi aiuterà a farlo correttamente e seguendo le buone maniere giapponesi.
Usa e getta o personali che siano, le bacchette possono sembrare davvero intricate da usare, ma si tratta solo di un'impressione momentanea.
La bacchetta in basso va impugnata tra pollice ed indice e andrà appoggiata sull'anulare, è la bacchetta che dovrà restare ferma mentre mangiate. La bacchetta in alto si impugna come una penna, trattenuta tra pollice e indice, e appoggiata sul dito medio e servirà ad "acchiappare" il cibo.
Se trovate difficile la spiegazione, guardate il primo video e la foto che trovate più in basso.
Lo stesso procedimento vale per le bacchette usa e getta, chiamate waribashi: contenute in bustine di carta, sono unite in parte o quasi del tutto. Per usarle bisogna staccarle con un pò di forza, mentre il sacchettino può essere usato per riporle a fine pasto o per creare un poggia-bacchette sul quale adagiare le bacchette dopo aver aver mangiato.
In ogni paese, in cui vengono adoperate le bacchette, vigono norme di "bon ton" particolari, di seguito trovate le abitudini che i giapponesi non approvano e che bisogna assolutamente evitare.

Evitate di:
- Lasciare le bacchette sopra la ciotola o incrociate su di essa, dato che significa passare a miglior vita.
- Lasciare le bacchette infilzate nel riso, perchè è il modo con cui una ciotola di riso viene offerto allo spirito di un defunto.
- Passare il cibo tra i commensali usando le bacchette, perchè ricorda il rito funerale buddista.
- Usare delle bacchette spaiate.
- Lasciare le bacchette in bocca mentre si fa altro.
- Sciacquare le bacchette nella propria zuppa.
- Indicare una persona o qualcosa con le bacchette.
- Giocherellare con le bacchette.
- Usare le bacchette come ornamenti per capelli.
- Usare una sola bacchetta.
- Infilzare il cibo.
- Strofinare i waribashi per eliminare le schegge.
- Leccare le bacchette.
- Mangiare il cibo portando la ciotola direttamente alla bocca.
- Prendere il cibo con le proprie bacchette da un piatto da portata.
- Lasciare le bacchette in giro sulla tavola.
- Usare le bacchette insieme come se fossero un cucchiaio.
- Impugnare bacchette e piatto (o altro) con la stessa mano.
- Passare le bacchette sui patti mentre si pensa a cosa scegliere.
- Impugnare le bacchette mentre si chiede altro riso.
- Spostare via piatti che non piacciono con le bacchette.
- Spingere dei piatti uno vicino all'altro.
- Lanciarsi verso la pietanza con le bacchette pronte.
- Prendere del cibo e non mangiarlo.
- Lasciar sgocciolare le bacchette.
- Mostrare di voler prendere una pietanza ed improvvisamente cambiare piatto.
- Masticare le bacchette.
- Riempire troppo la bocca.
- Succhiare chicchi di riso rimasti incollati sulle bacchette.
- Fare rumore con le bacchette (tintinnare contro qualcosa).
- Usare il fondo della ciotola o il tavolo per mettere le punte delle bacchette in ordine.

Esercitatevi a casa mangiando gli spaghetti o del riso con le bacchette ogni volata che potete e usarle diventerà una passeggiata!




How to hold chopsticks correctly.
Come impugnare le bacchette nel modo corretto.

The two waribashi types.
Le due tipologie di bacchette usa e getta.
Ukihashi, chopsticks that don't need rests.
Design by
Mikiya Kobayashi

Using chopsticks will be no longer a problem and you will never feel embarrassed or be in difficulties!
Today's tutorial will help you do it correctly and according to Japanese etiquette.
Disposable or personal, chopsticks may seem very intricate to use, but it is only a momentary impression.
The bottom chopstick has to stay between the thumb and index finger, resting on the ring finger, it will stay still while you eat. The upper chopstick will be held as a pen, between thumb and forefinger, it will rest on the middle finger and will serve to "grab" the food.
If you find it difficult to understand, watch the first video and the picture you'll find above.
The same procedure applies to disposable chopsticks, called waribashi: contained in a paper bag, they are joined together in part or almost entirely.
To use them, separate them with a bit of force. The paper bag can be used to put them away after the meal or to create a chopstick - rest you can use to lay down your chopsticks while you're eating.
In each Asian country there are different etiquette rules, here are the habits that the Japanese don't approve and we must absolutely avoid.

You should avoid:
- Leaving your chopsticks crossed above the bowl beacuse this means passing away.
- Leaving your chopsticks stuck into the rice because this is the way a bowl of rice is offered to the spirit of a deceased person.
- Passing the food to diners with chopsticks. It remembers of a Buddhist funeral rite.
- Using mismatched chopsticks.
- Leaving your chopsticks in your mouth while you're doing other things.
- Rinsing your chopsticks in your soup.
- Indicating a person or something with chopsticks.
- Playing with chopsticks.
- Using chopsticks as hair ornaments.
- Using only one chopstick.
- Spearing the food.
- Rubbing the waribashi to remove splinters.
- Licking your chopsticks.
- Eating the food by carrying the bowl to the mouth directly.
- Taking food with your chopsticks from a serving dish.
- Leaving the chopsticks around on the table.
- Using chopsticks together as a spoon.
- Holding chopsticks and a dish (or something else) with the same hand.
- Moving your chopsticks over the plates while you're thinking about what to choose.
- Holding the chopsticks while asking more rice.
- Pushing away dishes that you don't like with chopsticks.
- Pulling the plates closer to each other.
- Launching yourself toward the food with your chopsticks ready.
- Taking the food and not eating it.
- Letting your chopsticks drain.
- Showing that you want to take a dish and suddenly change your idea.
- Chewing your chopsticks.
- Filling your mouth too much.
- Sucking rice grains on the chopsticks.
- Making noise with chopsticks (clinking against something).
- Using the bottom of the bowl or the table to even the tips of the chopstcks out.

Practice at home by eating noodles, spaghetti or rice with chopsticks every time you can and eating with chopsticks will be very easy!

Vale

2 commenti:

  1. A lot of chopstick etiquette to remember. My family is guilty of some of the things to avoid. uhoh!

    Thank you for following my blog. I will visit you often.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. True! I'm guilty too: I lick my chopsticks, I can't resist when I'm at home ehehe :D
      Have a fantastic day!!!
      xoxo
      Vale

      Elimina

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